Fasil* en Ezana* uit Ethiopië

Hoe een school de harten van mensen verandert

Vervolging gaat niet aan kinderen voorbij. Dat weten de tweelingbroertjes Fasil* en Ezana* (7) maar al te goed. Het zijn levendige jongens die opgroeien in een afgelegen dorp in Ethiopië.

In deze regio van Ethiopië zijn de meeste mensen moslim of Ethiopisch-orthodox. Protestantse christenen, zoals Fasil en Ezana, worden gezien als volgers van een westerse religie, en daarmee als tegenstanders van de Ethiopische cultuur en identiteit. Zo worden alle niet-orthodoxe christenen vervolgd door islamitische groepen en door de Orthodoxe kerk. 

Dat geldt ook voor Fasil en Ezana. Op school werden ze gepest, geslagen en gediscrimineerd. “Ook al presteren onze zoons goed en behoren ze tot de slimste kinderen van de klas, de leerkrachten weigeren hen een goed cijfer te geven”, vertelt hun vader Ermias. Hij had zijn kinderen graag naar een privéschool gestuurd, waar geen vervolging plaatsvindt, maar dat kon hij zich financieel niet veroorloven. 

Niet alleen de familie Tadesse kampte met dit probleem, ook andere christelijke gezinnen ervoeren veel geweld. Pastor Yohannes signaleerde de nood in zijn gemeenschap. Met hulp van Open Doors startte hij een school op het terrein van de kerk. Deze school biedt een veilige plek voor kinderen om onderwijs te krijgen. 

De impact van deze school reikt verder dan alleen het onderwijs. Het heeft de harten van de gemeenschap veranderd. Zelfs de families die vroeger stenen naar de kerk gooiden, sturen nu hun kinderen naar deze school. “Door deze school kunnen we laten zien dat Jezus de Verlosser is”, zegt Ermias. En Yohannes vervolgt: “De pijn die we eerder voelden, verdwijnt langzaam maar zeker. Het maakt me echt blij dat de mensen die ons ooit haatten, nu over het kerkterrein lopen.”

* Schuilnaam

Bekijk het verhaal van Fasil en Ezana