Sahar uit Iran

Sahar zocht haar ware identiteit

Op het eerste gezicht had de Iraanse Sahar het allemaal goed voor elkaar. Een liefhebbende man, twee prachtige kinderen, geen geldzorgen. Maar van binnen voelde ze zich leeg, ondergewaardeerd en angstig. Waar kwamen die gevoelens vandaan? Haar ouders hadden haar altijd als waardevol behandeld. Haar man hield van haar. 

Pas op latere leeftijd besefte Sahar wat het probleem was: alles in de maatschappij drukte haar met de neus op het feit dat ze als vrouw minder waard is dan een man. “In de islamitische samenleving van Iran worden vrouwen en meisjes gezien als minder slim, minder waardevol en niet in staat om beslissingen te nemen”, legt Sahar uit. 

“Je ontkomt niet aan dit gedachtepatroon: het is overal, vanaf de dag dat je geboren wordt. Ligt er een meisje in de wieg, dan is dat een teleurstelling. Wordt er een jongetje geboren, dan is dat een reden tot feest.” Ze zag het ook terug in haar huwelijk. “Ik moest mijn man voor de kleinste dingen om toestemming vragen, bijvoorbeeld als ik de deur uit wilde gaan.” 

Sahar ging op zoek naar haar identiteit in de islam, maar ook dat bood geen uitkomst. “Ik kon niet om de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in de Koran heen. Ik werd er onrustig van.” Tot op een dag Sahars schoonzus het evangelie met haar deelde en haar een Nieuw Testament gaf. “Ik zag hoe mijn schoonzus totaal veranderd was door dit boek. Dat stimuleerde me om het zelf te lezen”, vertelt Sahar. “Ik las het van A tot Z en toen ik het boek dichtsloeg, zei ik: ‘Dit is echt het levende Woord van God!’ 

Sahar ontmoette in de Bijbel een barmhartige, rechtvaardige, liefdevolle God. Bij deze God vond ze wat ze al die tijd gezocht had. “Er kwam een rust over mijn geest, mijn ziel, mijn leven. Ik voelde een ongekende liefde voor anderen, zelfs voor mensen die ik niet mocht. Christus maakte een ander mens van mij.”

Ze bestudeerde de Bijbel en las christelijke boeken, op zoek naar antwoorden. “Ik las Bijbelse opvattingen over vrouwen en zag hoe Christus naar vrouwen keek. Ik raakte overtuigd van mijn identiteit als dochter van God. Het voelde als een grote overwinning!”

Bekijk het verhaal van Sahar